شیلنگ هیدرولیک به طور کلی از لاستیک مصنوعی ساخته میشود. استفاده از لاستیک مصنوعی سبب ایجاد خاصیت ارتجاعی در شیلنگ هیدرولیک میشود و برای تقویت این شیلنگ و تحمل فشار سیال، معمولا چند لایه تقویتکننده روی آن میبافند یا میپیچند. شیلنگ هیدرولیک با افت بسیار کمی میتواند نیروی سیالات را منتقل کند و با تغییر سایز شیلنگ میتوان نیروی دریافتی در خروجی شیلنگ را کاهش یا افزایش داد.
لولهی داخلی
وظیفه لوله داخلی، مقاومت شیمیایی در برابر سیال عبوری است به نحوی که هیچگونه واکنشی با سیال نداشته باشد و تغییری در خواص شیمیایی سیال ایجاد نکند.
لایهی مسلح
این لایه وظیفه تحمل فشار سیال را بر عهده دارد از این رو با توجه به فشار سیالی که قرار است در شیلنگ جریان پیدا کند، طراحی میشود. این قسمت معمولا حاوی پوششی از سیمهای فلزی تابیده شده درهم با لایهی پلاستیکی است. البته بسته به نوع شیلنگ از رشتههای نخی مستحکم هم استفاده میشود. به طور معمول از یک الی شش لایه سیم به همراه یک الی 6 لایه نخ بافته شده بر روی لوله داخلی در لایهی مسطح استفاده میشود. تعداد این لایهها بر اساس استانداردهای مختلف تعیین میشود.
لایهی بیرونی
لایه بیرونی شیلنگ فشار قوی وظیفه مقاومت در برابر عوامل محیطی نظیر فرسایش، اکسایش، مقلومت در برابر خوردگی شیلنگ در برابر مواد شیمیایی مختلف نظیر روغنها و … را بر عهده دارد. علاوه بر این، مشخصات شیلنگ هیدرولیک از جمله تاریخ تولید و استاندارد مربوطه بر روی همین لایه درج میشود.
انواع شیلنگ هیدرولیک
- شیلنگ هیدرولیک به طور کلی به دو دسته سیمدار و نخ دار تقسیم میشود.
- شیلنگ سیمدار خود به دو دسته دیگر تقسیم میشود: شیلنگ هیدرولیک سیمدار فشار متوسط و فشار بالا.
- از این شیلنگها معمولا برای انتقال روغنهایی با فشار بالا و دمای مختلف استفاده میشود چرا که این شیلنگ تحمل اختلاف دمای بالا را دارد. شیلنگهای هیدرولیک فعلی قابلیت کار در فشارهای بالاتر از 350 بار را دارند و میتوانند سالیان سال بدون مشکل به کار خود ادامه دهند. هر چه فشار بالاتری مورد نیاز باشد تعداد لایههای سیمی که بر روی لوله میپیچند افزایش پیدا میکند. این عدد برای فشارهای بالا در حدود 4 الی 6 لایه و فشارهای متوسط در حدود 1 الی 2 لایه است.
- شیلنگ هیدرولیک نخدار برای فشارهای پایینتر مورد استفاده قرار میگیرد و معمولا از 1 الی 2 لایه منجید و یا 1 الی 6 لایه نخ بافته شده بر روی لوله تولید میشوند.
شیلنگ هیدرولیک مناسب
در ادامه به برخی از مهمترین نکاتی که باید در هنگام خرید و نصب شیلنگ هیدرولیک به آنها توجه نمایید، اشاره شده است:
- 1- توجه به سازگاری سیال و شلنگ هیدرولیک فشار قوی
- 2- توجه به سازگاری شلنگ هیدرولیک با فشار سیال عبوری
- 3- تحمل فشارهای مکانیکی اعمال شده در حین کار نظیر ضربه قوچ و نوسانات مختلف فشار سیال
- 4- سازگار با تغییرات دمایی سیال و محیط کاری
- 5- انتخاب دقیق قطر درونی شیلنگ فشار قوی بر اساس فشار مورد نیاز
- 6- دقت کافی در نصب تجهیزات و استفاده از لوازم توصیه شده تولیدکنندگان شیلنگ فشار قوی.
- 7- حتیالامکان محل عبور شیلنگ هیدرولیک از مجاورت سیستمهای دوار و متحرک، قطعات داغ و کورهها نباشد و بین 5 الی 8 درصد شلی برای شیلنگ در نظر گرفته شود چرا که سفت شدن بیش از حد شیلنگ سبب اعمال فشارهای زیادی در حین کار میشود.
- 8- عوامل محیطی مخرب را شناسایی کنیم و تا جای امکان آنها را برطرف کنیم. برخی از این عوامل عبارت هستند از: نصب شیلنگ هیدرولیک در محیطهایی که در مجاورت مواد شیمیایی خورنده، محیطهای اسیدی، حلالهای مختلف، سیالات خورنده، آلودگی هوا، نور ماورای بنفش، اوزون و آب نمک قرار میگیرد.
ثبت ديدگاه